Boekje ‘in the picture’

Bij Art Gallery Pot werden vandaag opnamen gemaakt voor een presentatie van mijn werk voor de expositie in Oktober. Met name het werk ‘De drieling van Terhole’, stond in de primaire belangstelling. Ook vanwege het feit dat binnenkort het boekje op de markt komt. In de mini-documentaire vertel ik over het achterliggende verhaal. Deze docu is straks te zien in de galerie, tijdens de expositie, en op YouTube, heb ik begrepen.

Met nog twee dagen te gaan voor de crowdfunding campagne kan ik zeggen dat het nu al een groot succes is. Binnenkort start de druk van het boekje. Een lang gekoesterde wens zal in vervulling gaan.

Vervolg crowdfunding campagne

Het snelle succes van het behalen van het streefbedrag verraste me bijzonder aangenaam. Daarvoor wil ik iedereen nogmaals heel hartelijk bedanken. Maar de campagne loopt nog een dikke week door en om die reden heb ik besloten om het streefbedrag te verhogen naar €3500,- om een luxere druk mogelijk te maken. In dat geval kan het boekje gedrukt worden met een hard-cover.

Mocht ik dat bedrag niet halen, dan kan het geld wat ik over hou gebruikt worden voor de financiering van het volgende boekje, ‘De gesel van Axel’. Dat boekje is al zo goed als klaar. In dat verhaal neem ik u terug in de tijd naar het Land van Axel in 1606. Een roerige periode met (80-jarige) oorlog, doorgestoken dijken, natuurrampen, overstromingen en andere ongemakken. In die periode heerste regentesse Isabelle Louise van de Palts over het Land van Axel. Genadeloos.

Wie de pacht niet kon betalen of de ‘Tienden’ niet af kon staan werd zonder pardon door Wiese, zoals ze in de volksmond werd genoemd, van het land en uit de boerderij gestuurd. Wie daar niet aan gehoorzaamde kreeg een keiharde confrontatie met haar ‘Swarte Ruyterye’, ofwel, ‘De Zwarte Ruiters’. Een woest ruitervolk van huurlingen die voor Wiese de orde handhaafden en er voor zorgden dat haar wil wet was. Nadat er een grote droogte heerste over het Land van Axel en de boeren het water hoger dan ze konden overleven aan de lippen kwam te staan waren de rapen gaar en ontstond de grote boeren opstand. Dit zou leiden tot moord, nog ergere overstromingen en het overspoelen van de dorpen Vremdieke en Willemskerke. De molen van Vremdieke woei om en de kippen vlogen door de lucht. Een ongekend zware storm trok over het Land van Axel. Het was de wraak van Wiese en vandaag de dag kunnen we Wiese nog tegenkomen in het Land van Axel. Haar geest doolt rond.

Dit verhaal moet eerst verteld worden wil je begrijpen hoe het vandaag de dag nog hevig kan spoken in het Land van Axel en om iets te begrijpen van de mysterieuze kerkbrand van Hoek op de eerste nieuwjaarsdag van 2015. Daarover gaat het derde boekje. Maar eerst ga ik ‘De drieling van Terhole’ laten drukken. Dankzij uw hulp kan dit nu sowieso doorgaan. In soft cover of hardcover. Dat hangt af van het vervolg van deze crowdfunding campagne.

Piet Pladett, alias ‘Pietje Tuf’ de vrolijke bakkersknecht uit het derde verhaal.

Het boekje, inhoudelijk

Het is een modern spookverhaal, maar het gaat wel ergens over. Iemand die dat heel goed kan verwoorden is Chris de Stoop, schrijver van o.a. het bestsellerboek ‘Dit is mijn hof’. Het is een stukje documentaire uit 2015 toen dit allemaal begon te spelen in het Zeeuws Vlaamse land. De Hedwigepolder problematiek. Ik heb er al eerder over gepubliceerd. Het verdwijnen van de boeren cultuur, het cultuurlandschap en de daarbij behorende geschiedenis. Daar tegenover, de ontembare macht van de havenbaronnen en graaicultuur. Ik ga het niet nog eens opschrijven omdat Chris het beter weet te verwoorden. Dat zie je in dit onderstaande filmpje uit 2015

Het boekje is eigenlijk een reactie hierop. De onmacht is voelbaar op elke vierkante meter van deze streek. Door de rollen eens om te draaien en de macht bij de boeren te leggen die nog steeds leven in de oude boeren traditie waar wij onze cultuur aan te danken hebben vloeit er iets van al die frustratie weg.

SUCCES!!!

Even, tussen de bedrijven door, heb ik een snelle tekening gemaakt van onze dorpsomroeper die het goede nieuws van de kerktoren zou willen schreeuwen, maar hij is een bescheiden man en houdt het bij zijn fiets.

De crowdfunding campagne voor de drukkosten van het boekje is zeer succesvol. Het streefbedrag is al na twee weken gehaald en de campagne loopt nog twee weken door. Je kunt je vast wel voorstellen hoe blij ik ben met dit resultaat. Ik wil dan ook bij deze iedereen die me met deze campagne gesteund heeft enorm bedanken.

Omdat de campagne nog twee weken door mag lopen overweeg ik met de drukker om voor een luxere uitgave te gaan. In plaats van een soft cover kan er nu een hard cover overwogen worden. Maar eerst gaat de kurk van de fles, als ik klaar ben met mijn geplande werkzaamheden aan het altaar retabel. Want ook dat loopt nog steeds door.

Nogmaals super-bedankt aan iedereen die me heeft geholpen om dit mogelijk te maken.

 

De eindsprint

Hij staat zomaar ineens voor je deur. De ambtenaar van het ministerie. Met een onteigeningsverklaring. Je huis en grond zal onteigend worden. De plek waar jij bent geboren en grootgebracht zal weggevaagd worden voor ‘nieuwe natuur’. Het land waar je ouders, je grootouders en hele generaties hard aan gewerkt hebben om de grond vruchtbaar te maken zal worden ‘verarmd’ om er vogels te laten broeden die er nu ook al zijn, maar dat interesseert het ministerie niet. Je probeert het eerst nog netjes aan hem uit te leggen, maar de man weet van geen wijken. Alles is al bepaald en zijn ministerie heeft er al voor gezorgd dat je juridisch het onderspit gaat delven mocht je willen gaan procederen.

Het overkomt mensen vandaag de dag nog steeds. Maar deze keer heeft de ambtenaar te maken met mensen die kennis hebben van machten en krachten uit de oude wereld die bijna niemand nog kent. Dat betekent dat het heftig gaat spoken op het land van Terhole. Er gaan nu dingen gebeuren die de ambtenaar niet begrijpt en voor onmogelijk houdt. Totdat hij er zelf deel van uitmaakt en zelf mag ervaren dat hij midden in een wereld is beland waar geen modern mens iets van zal begrijpen.

Dit is het verhaal van ‘de drieling van Terhole’. Een modern spookverhaal dat zich afspeelt in Zeeuws Vlaanderen waar de oude wereld nooit helemaal vergeten is. Het spookt hier nog regelmatig. Of je het nu gelooft of niet.

Het boekje met dit verhaal ligt bij de drukker. Er is 2500 Euro nodig om het boekje te laten drukken. Daarvoor heb ik een crowdfunding campagne opgezet via ‘Voor de Kunst’. De teller staat nu op 1937 Euro! Ik ben dus nog 563 Euro verwijdert van het doel. Help je me mee om die laatste drempel te nemen door te doneren? Alvast enorm bedankt.

https://www.voordekunst.nl/pr…/10262-de-drieling-van-terhole

 

Crowdfunding voor het boekje in de krant

Met 43% van het streefbedrag al binnen kan ik zeggen dat de crowdfunding campagne voor de druk van het boekje lekker loopt. Vandaag ook nog een mooi stukje in de krant. Maar ik ben er natuurlijk nog niet. Om het streefbedrag van €2500,- te halen heb ik uw hulp nog even hard nodig. Dus, wie mij wil helpen het boekje uit te geven nodig ik van harte uit om even naar de pagina van Voor de Kunst te gaan en een donatie te doen. Dat kan al vanaf 10 Euro.

De pagina ziet er zo uit, als op de foto hierboven. Met nog 25 dagen te gaan kan er nog heel wat gebeuren. Ik heb er alle vertrouwen in dat het gaat lukken.

Crowdfunding campagne voor het boekje

Vanmorgen is de crowdfunding campagne voor de drukkosten van het boekje van start gegaan. Meteen al een vliegende start. Vandaag heb ik ook de laatste flyers rondgebracht op strategische locaties.

Het was even spannend, maar al snel zag ik de eerste donaties binnenkomen. Komende maand zal ik actief gaan berichten over het verloop van deze campagne. Maar het begin is gemaakt. Wie me wil helpen om dit boekje te laten drukken kan naar de pagina van ‘Voor de Kunst’. Daarop tref je alle informatie aan en kun je makkelijk doneren. Klik op de link om op de pagina te komen. Alvast enorm bedankt voor je bijdrage. https://www.voordekunst.nl/projecten/10262-de-drieling-van-terhole

 

De drieling van …

Vandaag ben ik op pad geweest, door het Land van Hulst, met een flinke stapel flyers voor de crowdfunding campagne voor de druk van het boekje ‘De drieling van Terhole’. Natuurlijk kwam ik ook in Terhole zelf. Er ligt nu een stapeltje klaar in het dorpshuis. Maar ook bij het gemeentehuis van Hulst en de VVV aan de Steenstraat. Zo ook bij de Zeeuwsche Kringloopbeurs in Sint Jansteen. Langzaam maar zeker begint het verhaal zich te verspreiden.

Gisteren was ik hiervoor in Breda waar ik nog steeds veel bekenden heb wonen. Daar is de flyer eveneens verspreid bij het Ezelsoor, Deva, Jan d’Art, Via Mioni en Hollaers en van Kemenade.

 

De ochtendtekening

Weer een tekening voor mijn tweede boek(je). Een storm van ongekende omvang breekt los over het land rond Vremdieke. Het is 1606 en er gebeuren vreemde dingen in het Land van Axel. De storm is zo hevig dat de molen is omgewaaid en de kippen door de lucht vliegen. De wereld lijkt te vergaan en mensen vluchten voor het opkomende water uit de Schelde naar het hoogstgelegen punt. Dat is het Mauritsfort, waar ik nu woon.

En terwijl ik zit te tekenen krijg ik een nieuwsgierige jonge poes op mijn schouder. Mula wil alles van dichtbij bekijken en als ze de kans kreeg zou ze mee willen tekenen.