Sneeuw en Sinterklaas kaarten

Samen met Snoopy heb ik vanmorgen naar de vallende sneeuw zitten kijken. Vinden we beiden leuk. In het atelier ben ik nog wel even bezig met herinrichten en opruimen, maar ook met een plan om exclusieve kaarten te gaan drukken uit het verleden. Om te beginnen met die heel bijzondere kaart van Sint Nicolaas. Een kaart uit begin 1900. Daar kan ik straks goed mee aan de slag. Maar dat voor later.

Ruimte maken

Het gaat wel een beetje aan mijn hart omdat ik het zo’n geweldig mooi ding vind, maar de bordschaar is overbodig nu ik de stapelsnijder heb. Aan ruimte is altijd een gebrek en daarom heb ik vandaag de bordschaar verkocht. Donderdag wordt hij opgehaald en nu er ruimte vrij is gekomen heb ik de Eickhoff pers, de inkttafel en de insluittafel zodanig verplaatst dat er ineens een zee aan ruimte is ontstaan. Ook het bureau, wat hinderlijk in de weg stond voor mijn galeikast, heb ik kunnen verplaatsen en zo kwam er ruimte voor iets nieuws wat ik wel ga laten zien in de toekomstige filmpjes.

Zondag

Vandaag was het weer eens echt Zondag. Rustdag. Lekker niks doen en bij de kachel blijven zitten, want buiten is het vrieskoud. Snoopy doet hetzelfde. Ik slaap wat uit, kruip nog eens terug, ga wat zitten tekenen, bak wat broodjes en als klap op de vuurpijl kwamen, totaal onverwacht, vrienden uit Breda even langs. Dat was echt super gezellig. Oude koeien uit de sloot gehaald en dan is de dag zo om. Eer je het weet is het al weer etenstijd en heb ik het gevoel dat ik echt een rustdag heb gehad. Was ook wel even nodig, denk ik.

Een dagje drukkerij techniek

Het eerste katern van het Diva-boekje is gedrukt, maar erg tevreden ben ik er niet over. Het kan veel beter. Karel kwam vandaag langs om me daar mee te helpen. Hij is meester drukker en weet exact hoe het moet. Met zijn ervaring lukt het me om een perfecte druk te maken. Het tweede katern van het boekje gaat er dus beter uit zien. Dat maakt dit (eerste) zelf gedrukte boekje wel exclusief. Maar er gaat mogelijk nog meer gebeuren in het atelier. Daarvoor moet ik plek maken en dat betekent dat ik de prachtige Krause bordscheer er uit ga doen. Het atelier moet iets anders ingericht worden en met de komst van de zware stapelsnijder heb ik de bordschaar niet echt meer nodig.

Karel nam een hele lading papier voor me mee waar ik prachtig werk op kan gaan drukken. Alles begint nu meer en meer op een complete drukkerij te lijken en dat bevalt me wel. Natuurlijk blijf ik ook schilderen, want daar draait het allemaal om. Het grafisch atelier moet straks een naadloze aansluiting geven op mijn schilder atelier. Het een gaat het ander helpen.

Milou herdacht en Snoopy extra verwend

Het is nu precies een jaar geleden dat Milou vlak voor mijn atelier werd doodgereden door een auto. Een regelrecht drama en een gitzwarte dag voor mij die ik niet snel zal vergeten. Vandaag denk ik daarom een beetje extra aan het arme dier dat geen schijn van kans had tegenover de vele extreme hardrijders die hier elke dag over de weg komen razen.

Ik geef Snoopy vandaag wat extra aandacht en wat extra verwennerij. Snoopy lijkt in veel opzichten op Milou. Zijn formaat, kleur, aard en streken zijn zo’n beetje hetzelfde. Als ik aan die rampdag terug denk ervaar ik hoe fijn het is om zo’n diertje om je heen te hebben.

Natuurlijk werk ik ook vandaag gewoon door aan alles wat ik aan het maken ben in het atelier. En ik werk terloops ook nog wat door aan de ontwerpen voor onze molen. De zegeltjes zijn gisteren ontworpen, inclusief de spaarkaart, en nu werk ik aan het ontwerp voor het zakje ‘pannenkoekenmix’ wat straks weer gewoon verkocht kan gaan worden als de molen weer draait.

Dat gaat er mogelijk zo uitzien. Gedrukt op een bruine papieren zak met achterop een goed, echt boeren, recept.

Schilderen, spaarzegels ontwerpen en tekst zetten

Er zijn nogal wat zaken in het atelier die prioriteit hebben en daar wil ik allemaal aan gaan werken. Ik kan maar één ding tegelijk doen. Daarom wissel ik twee belangrijke zaken met elkaar af. Schilderen aan het Diva-schilderij en tekst zetten voor het Diva-boekje. Ik maak de tekst voor het tweede katern van dit boekje. Tussen de bedrijven door werk ik aan het ontwerp voor spaarzegels en een spaarkaart voor onze molen. Dat doe ik samen met Jelle, onze molenaar, die nu niet veel kan doen op de molen omdat de roeden (wieken) zijn afgekeurd na een inspectie van de lassen. Zo hebben we mooi even tijd om ook aan dit soort plannen aandacht te schenken.

Een vel spaarzegels voor de molen. Het zwart zal later blauw of rood gedrukt gaan worden.

Het worden van die ouderwetse plakzegeltjes die je op de kaart moet plakken door er aan te likken.

En dan heb je natuurlijk ook een spaarkaart nodig. We hebben wel wat ideeën en laten dit lekker op ons gemak uit kristalliseren tot we helemaal tevreden zijn.

 

Deadline verplaatsen

Ik barst momenteel van de gave projecten en alles kost tijd. Eerst zal ik het Diva-project van de grond moeten krijgen en daarom was ik vandaag even in de galerie (Lokaal 54 van Anne Mannaerts), die nu dicht is vanwege de winterstop, om met haar over de voorgenomen plannen na te denken. Het beste wat ik kan doen is de deadline verschuiven. Ik ga de voorjaarsexpositie niet halen. Met wat extra tijd komt het vast helemaal goed. Het schilderij van de Diva, waar ik nu aan werk, komt wel in de voorjaarsexpositie te hangen. Een mooi opwarmertje voor wat nog gaat komen.

Bijzondere clichès

Vandaag kwam er iets heel bijzonders mijn atelier binnen. Een zevental clichés, uit de oude tijd, de Sint Nicolaas gerelateerd zijn. Zo ook de originele cliché van de cover van het boekje van Alfons Janssens uit 1894. Dat is een klein boekje met Sinterklaas vertellingen en gedichten van kunstenaar Alfons Janssens, uitgegeven en gedrukt in Gent. Dat zijn verhalen uit deze streek.

Het is een klein boekje wat ik nu natuurlijk ook weer in mijn bezit wil hebben. Mogelijk ga ik me nog eens buigen over een herdruk en wat eigentijdse toevoegingen. En uiteraard tekeningen. Ik zie wel. Ik heb het druk zat.

Van een van de foto-clichés heb ik gisterenavond nog deze kaart kunnen drukken. Uit 1886! Als je je dan bedenkt dat fotografie toen nog in de kinderschoenen stond en de druktechniek nog grotendeels voortkwam uit het Gutenberg drukprincipe met een kniehevel pers is dit wel iets heel bijzonders. Het drukprincipe stamde uit 1450. Waarschijnlijk werden toen al stalen persen gebruikt zoals de Albion pers uit 1858 uit mijn atelier (zie foto rechts). Ik heb deze kaart gedrukt op de Eickhoff pers (uit 1964), maar straks ga ik ook nog een experiment doen op de Albion pers. Dat wordt een leuk klusje om er dan een optimale druk uit te kunnen halen.

 

Schilderen en zo

Het maken van de ‘Diva tentoonstelling’ neemt veel meer tijd in beslag dan ik had voorzien. Het is een omvangrijk project geworden rondom schilderijen een een boekje. Het is niet waarschijnlijk dat ik hiermee de voorjaarstentoonstelling bij Lokaal 54 in Terneuzen ga halen, maar ik doe mijn best. Waarschijnlijk wordt het de eerst volgende tentoonstelling. Maar het eerste, of eigenlijk tweede, Diva schilderij zal wel te zien zijn straks.

Poes op het spek, schilderen en zuurkool

Na een week vol lange intense dagen werken in de drukkerij hou ik vandaag een soort van rustdag. Ik werk alvast wat verder aan het Diva-schilderij, waar ik komende week verder aan ga werken, en ik geniet van de Rayburn en de poes. Snoopy werd vandaag een beetje verwend. Door de weeks krijgt hij minder extra’s omdat hij dik aan het worden is.