Aan den arbeid…

Na een week vol ‘buiten-atelierse-activiteiten’, de organisatie van de Mathildedag 7-7-2018 en de expo bij Pot, was het vandaag eindelijk weer eens een normale volle werkdag in het atelier. Ik heb meer dan genoeg te doen en dan gebeurd er dit.

Het tubetje stamt uit een andere eeuw.

Als ik een vers brood wil gaan halen in het dorp hoor ik ‘pssssssss’. Mijn fietsband staat plat. ‘Even snel plakken’, en dan weer verder. Maar mijn tubetje Solutie biedt niet de oplossing die ik had verwacht. Het tubetje stamt, net als mijn fiets, uit het jaar kruik en plakt voor geen meter meer. Dan maar te voet (niet op klompen) naar het dorp voor een brood en een tubetje bandenplak.

Geknoei… Het leven van een kunstenmaker gaat niet over rozen.

Laatste dag expo bij Pot

Het was, hier in Zeeuws Vlaanderen, heerlijk weer. Niet te warm en vrijwel windstil. Een ideale dag om langs te komen bij Pot in Axel en dat hebben we gemerkt. Veel dagjesmensen,maar ook en aantal serieuze kopers. Als hier 400 mensen rondlopen zie je ze niet. zo groot is het hier.

Buiten was er weer een design BBQ en heel lekkere drankjes.

En dat kwam goed uit, want van al dat gepraat krijg je vanzelf een droge keel. De hele dag heb ik staan praten met klanten, collega’s en geïnteresseerden. De opening is nu afgelopen, maar het werk blijft hangen.

En ik kreeg nog wat Sangria mee naar huis. Dat werd nog even nagenieten.

Mathilde overleg

Vandaag was het een belangrijke dag voor het Mathilde project. We kwamen weer met z’n allen bij elkaar om de stand van zaken te bespreken en activiteiten te plannen voor de te nemen vervolgstappen. Vandaag was ook Lisette de Zoete (de auteur van het beroemde Mathilde boek) in ons midden. Die kreeg gelijk de gelegenheid voor een signeersessie.

Met elkaar hebben we een behoorlijk sterk netwerk waardoor het evenement snel zal gaan groeien. We kunnen nu al een behoorlijk goed evenement neerzetten, dat zal spoedig uit gaan groeien over de gehele binnenstad van Terneuzen.

Samen met Lisette loop ik wat over dat boek te filosoferen in Terneuzen. Op de achtergrond zie je het voormalige postkantoor. Een typisch ‘Willink-gebouw’ dat straks een bijzondere rol krijgt in het middelste schilderij van mijn drieluik over het leven van Mathilde.

En dat Lisette hierbij aanwezig was is niet toevallig. We denken na over een nieuw boek over Mathilde en haar band met Terneuzen. Lisette gaat dat schrijven en samenstellen.

Volgend jaar moet dat boek op de markt komen op de 80-ste verjaardag van Mathilde. Het zijn nu nog slechts plannen, maar die plannen zijn wel heel concreet.

De 80-ste verjaardag van Mathilde gaat een bijzonder feest worden. We zijn nu op het punt aangekomen dat de droom wordt omgezet in een constructief plan.

Tevens wil ik via deze site nog een oproep doen aan collega’s. Lang niet iedereen lijkt te weten dat we dit echt aan het organiseren zijn.

Op 7 Juli 2018 zou Mathilde (de Doelder) Willink 80 jaar geworden zijn. Om dat feit te vieren willen we in Terneuzen, waar Mathilde is geboren en opgegroeid, een ‘Mathilde dag’ gaan organiseren waar zo veel mogelijk kunstenaars, artiesten en paradijsvogels aan deel gaan nemen.

Omdat we de organisatie vooral in artistieke handen willen houden nodigen we beeldend (beroeps) kunstenaars en artiesten uit om zelf met ideeën naar Terneuzen te komen om deze dag te gaan vieren. Wij kunnen ervoor zorgen dat je een geschikte plek in de binnenstad van Terneuzen toegewezen krijgt voor jou idee.

Daarvoor zijn verschillende locaties in de binnenstad beschikbaar en kunnen we voor jou bemiddelen met de gemeente, instellingen en aan kunsten verwante organisaties om jou idee te laten slagen.

Om je hiervoor aan te melden kun je reageren op de site

 

Expo bij Pot

Vanaf vandaag t/m Zondag vindt het Kunst-Event plaats bij Pot in Axel. Vier van mijn werken hangen daar ook en ik ben er zelf op Zaterdagmiddag en Zondagmiddag aanwezig.

In het hierboven staande filmpje krijg je een impressie.

Vandaag vond de aftrap plaats met de komst van vele oldtimers die hier een pleisterplaats hebben gekregen. Het was gezellig druk en er was natuurlijk veel te zien. Ik heb heel veel mooie oldtimers gezien, maar deze vond ik mooi genoeg om ook nog te gaan schilderen.

Ik heb een eigen afdeling bij Pot, waar alle vier de werken bij elkaar hangen (Zie ook ‘Waar te koop‘).

Het is wel een erg mooie plek om te exposeren, zo midden tussen alle design meubelen en al het werk van collega’s. Op de afdeling van Artifort staat geen werk van mijn broertje, wat ik stiekem had gehoopt. Ik zie wel een presentatie van zijn werk op een televisiescherm. Zo zijn we toch samen aanwezig hier in Axel.

Het werd een warme dag met veel bekijks. In Axel zelf was ook van alles te beleven zodat het wat extra druk werd. Het lastige daarvan is dat je lang niet met iedereen kunt spreken. Erg leuk vond ik het dat ik nogal wat dorpelingen tegen kwam die hier speciaal voor op de fiets vanuit Hoek naar toe gereden waren.

En wat ook erg leuk is bij Pot is dat ze daar verschillende hoekjes hebben ingericht om lekker buiten te gaan zitten. Op de foto hierboven werd een design BBQ getoond waarin grote blokken hout werden verstookt en waarop een aardige mevrouw uit Kalmthout voor mij wat bakte. Achter haar zie je de design BBQ staan. De ronde schaal op een stalen sokkel. Op de rand van die schaal was een bakplaat aangebracht waarop gebraden werd.

Ballunatics 8 klaar voor de zomerexpositie

Vandaag heb ik het schilderij een laag retouche vernis kunnen geven en als dat goed gedroogd is ga ik een nieuwe poging wagen om het werk goed te fotograferen.

Het is vandaag ook een geweldig goede sfeer in het atelier. Ik ben bezig met een leuke opdracht. Een portretje van twee, mij wel bekende, prachtige dames, en nog een portret van een prachtige dame die ik niet ken. Buiten hoor ik de schapen en een koekoek, het zonnetje schijnt, de tuin lonkt en ik zie mijn hele moestuin groeien als kool.

Op de foto hierboven zie je het net geverniste schilderij. De blauwe kleur van de lucht komt op deze foto beter in de buurt van de werkelijkheid, maar het blijft tobben om die kleur exact te fotograferen.

Ondertussen maken Ineke en ik plannen om van het weekeind naar Amsterdam te gaan. Feestje van Fong Leng bij Morren.

Ballunatics 8 voltooid

Het heeft lang geduurd, en ik was het ook goed zat, maar ik ben nu wel heel blij dat het af en naar mijn zin is. Dit werk is straks te zien tijdens de zomerexpositie bij Galerie Sille in Oudewater.

De toren op d achtergrond is die van de Willibrorduskerk in Terneuzen. De kerk zelf is weg, maar de toren staat er gelukkig nog. Die kerk krijgt later nog betekenis in het drieluik dat ik over het leven van Mathilde ga maken.

De toren steekt pontificaal boven de stad uit en maakt daarom indrukwekkend deel uit van de ‘skyline’ van de oude stad.

In Terneuzen is heel veel afgebroken. Vele prachtige panden vielen ten prooi aan
rücksichtslos modernisme dat jarenlang in heel Nederland om zich heen sloeg. Gelukkig zijn er dan ook nog mensen die strijden voor behoud van de eigen cultuur en zo wist men te voorkomen dat ook die prachtige toren tegen de vlakte ging. In die toren zit nog steeds het carillon. En ook dat is dus behouden gebleven.

Molendag te Hoek

Hier op D’n Oek (Hoek) hielden we gisteren weer een molendag. Dan is het feest in het dorp. Een soort ‘jour de fête’ op z’n Zeeuws.Je ziet dan ineens weer streekdracht in het straatbeeld en alles draait dan wel om de Hoekse molen, maar ook om het hele dorp.

En natuurlijk de streekproducten, zoals brood dat gebakken is met meel van ons eigen land en wat gemalen is op onze eigen molen, maar ook een schilderij van mij is dan ineens een streekproduct.

Collega kunstenaar en houtsnijder Frans Dingemanse van de overkant (want dat kun je zien aan zijn streekdracht) kwam ons meer laten zien over zijn houtsnijkunst. Naast schilderijen (werkelijk schitterende aquarellen) maakt Frans ook waanzinnig mooie heften voor ‘paeremessen’ (paardenmessen), ook een typisch Zeeuws streekproduct. Van collega’s en deskundigen weet ik dat hij als de beste ervaren wordt op dit gebied.

Frans met en prachtig opengewerkt mesheft dat hij sneed naar een hommage aan Adriaan Coorte.

Het was een geweldig mooi en leuk dagje dorpsfeest, hier in Hoek, waar we trots op mogen zijn. Het was druk, bijzonder gezellig en het hele dorp liep uit om dit te beleven.

En zoals je in dit filmpje kunt zien was er ook internationale belangstelling voor de Hoekse fratsen van die dag. Studenten van een universiteit van Gent kwamen ook even kijken en proeven.