Terug bij Galerie Sille

Ballunatics 8, Toverschoentjes en Contramime zijn vandaag naar Galerie Sille gebracht te Oudewater. Ballunatics 8 heeft even de galerie verlaten om neer te strijken op de tentoonstelling te Gent, maar is nu weer terug.

Eigenlijk had ik ook ‘Streepjescode’ bij me willen hebben, maar die kon helaas nog niet gevernist worden doordat de verf nog niet helemaal goed droog was. Dat werk wordt dan later bezorgd als deze gevernist en ingelijst is. Er zijn nu dus 5 werken van mij te zien (en te koop) bij Galerie Sille. Voor een prijsopgave kun je even kijken onder ‘Waar te koop‘.

Ook hier begin ik een eigen hoekje te krijgen temidden van een schatkamer vol prachtige kunst van vele collega’s.

Nu nog even snel neergezet, maar straks hangt alles keurig op z’n plek.

Opening Wintertentoonstelling bij Lokaal 54 (Terneuzen)

Het was gezellig druk tijdens de opening van de Wintertentoonstelling bij Galerie-Atelier en kunstcafé Lokaal 54 van Anne Mannaerts te Terneuzen, ondanks het druilerige weer. Een samenkomst van nationale en lokale kunstenaars en een dito publiek. Dan blijkt het kunstwereldje vrij klein te zijn want iedereen kent wel weer iemand die ik dan ook weer ken en zo ben je voor je het weet weer een paar uur verder.

Eigenlijk zijn er in heel Zeeuws Vlaanderen maar twee galeries te vinden die van betekenis zijn. Dat zijn Pot (Axel) en Lokaal 54 (Terneuzen). Bij beide adressen exposeer ik. En dat er in Zeeuws Vlaanderen nog veel meer galeries zouden kunnen zitten vertel ik in mijn openingspraatje. Bijvoorbeeld in Hulst. Het mooiste vestingstadje van dit prachtige stukje Zeeuws Vlaanderen. Maar ook in Sluis zou je een top-gallery verwachten. Mogelijk komt dat nog als we deze regio artistiek gezien op de kaart hebben gezet.

Een collegaatje maakte van mijn betoog wat foto’s van en mogelijk plaats ik die hier later nog even bij. Het is een mooie figuratieve tentoonstelling geworden met een behoorlijke hoeveelheid en diversiteit aan werk.

Mijn werk hangt in het entre van de galerie zodat je het niet kunt missen. Op de foto hierboven zie je Jelle, onze Hoekse molenaar, en Tom, een dorpsgenoot, kijken naar mijn werk (Zondagse kool).

Sieraden, schilderijen, keramiek en brons is wat deze tentoonstelling de komende wintermaanden de bezoeker gaat bieden. Wie de auto parkeert bij Brasserie de Westbeer aan de Schelde boulevard of bij het Schelde Theater loopt zo de Nieuwstraat in om op nog geen 500 meter van de parkeerplaats de galerie aan te treffen.

Trots en een regenboog

Vandaag het schilderij ‘Mosterdveld bij Magrette’ afgeleverd bij Pot interieurs te Axel, waar het nu heel mooi in ‘mijn eigen hoekje’ hangt. Het is best wel een fors schilderij van 100 x 160 cm. wat daar heel goed uitkomt omdat de wanden hoog en groot zijn. Je ziet het werk ook meteen in een interieur hangen.

Pot geeft dit jaar ook weer extra aandacht aan de kunsten. In het eigen glossy magazine staan nu een paar pagina’s met het werk dat hier te koop is. Brenda Baart heeft daar de teksten voor gemaakt en de foto’s geplaatst en tot mijn grote verrassing en trots zie ik een pagina grote foto van mijn zwarte Madonna.

Als ik, over Zaamslag, terug naar huis rij doe ik dat om nog even naar het mosterdveld te kijken waar ik dan langs kom. Dan zie ik dat er een regenboog boven die boerderij hangt en stap ik heel snel uit om er een foto van te maken. Het was echt prachtig!

Het is helaas op de foto niet zo heel goed te zien dan in het echt, maar ik was hier zeer aangenaam door verrast. Het lijkt wel alsof ik een bedankje krijg van een hogere macht dat ik dit tafereeltje heb geschilderd en dat dit nu niet door de Scheldetunnel naar het noorden van het land gebracht is maar op een steenworp afstand van deze plek te zien is bij Pot.

Laatste dag CJK te Gent

Alle werken werden vandaag van de muur gehaald, zorgvuldig ingepakt voor transport en de expositieruimtes van kasteel Claeys-Bouüaert werden leger en leger. Paul Cornelis, Randell Sarneel, Jeroen Quirijns en ik waren er de volle middag mee bezig. We kijken terug op een mooie succesvolle tentoonstelling en er wordt al hardop nagedacht over een vervolg. Met name een spraakmakende solo tentoonstelling ligt in het verschiet. We bedanken Bruno en Marianne, van het CJK, zeer hartelijk voor alle goede zorgen, de enorme gastvrijheid en de vele leuke, inspirerende en boeiende gesprekken.

Weer vet in de krant

Vandaag is het 40 jaar geleden dat Mathilde, onder verdachte omstandigheden, stierf. Een dag om even bij stil te blijven staan en een dag waarop ik weer in de krant verscheen met een foto uit het atelier waar ik op te zien ben tijdens het werk aan het middelste doek van het drieluik dat ik aan het maken ben voor Mathilde’s 80-ste verjaardag.

De PZC, onze Zeeuwse krant, maakt ook melding van onze plannen om straks, op 7-7-2018, de Mathildedag te organiseren in Terneuzen. Srilaan wordt wel duidelijk dat Mathilde steeds meer in de belangstelling komt te staan. Na vele jaren afwezigheid is de Muze weer helemaal terug in onze hoofden.

Gestreepte ochtend

Toverschoentjes 30 x 24 cm

Deze ochtend ben ik de laatste hand aan het leggen aan ‘Streepjescode’. Dat is een schilderij van 80 op 80 cm van de gestreepte benen van Jennifer die ik straks, samen met ‘Toverschoentjes’ en ‘Ballunatics 8’, naar Galerie Sille te Oudewater ga brengen. ‘Ballunatics 8’ hangt nu nog even te logeren op de ‘(n)ooit gemaakte reizen’ expositie bij het CJK te Gent. Die expositie is nu beëindigd en zal a.s. Woensdag ontmanteld worden. De twee kleinere schilderijen, waar ik onlangs aangewerkt heb, behoren min of meer bij elkaar en bij de ‘Ballunatics serie’. De verwachting is dat alle drie de werken daar straks te zien zullen zijn (en te koop).

Ballunatics 8 100 x 160 cm.

Galerie/Kunstcafé Lokaal 54 Terneuzen

Vandaag het werk, drie schilderijen, naar Lokaal 54 gebracht, hier in Terneuzen. Vanaf nu is, met name, mijn Zeeuwse werk hier te zien en te koop. Het bijzondere aan deze galerie is dat het niet alleen een galerie in mijn gemeente is, maar dat het ook het atelier van collega Anne Mannaerts is en tevens is het een kunstcafé, waar de hele kunstscène uit de regio samenkomt. Hier is ook het idee geboren voor de Mathildedag waar we op 7 juli 2018 mee van start gaan om die dag elk jaar in de gemeente Terneuzen te vieren.

Drie van mijn werken, ‘Zondagse kool’, ‘Transportfietser op Tiengemeten’ en ‘Escape’ hangen nu in de entre van de galerie. Het is mijn bedoeling om al het Zeeuwse werk hier onder te brengen. ‘Escape’ maakt daar even een uitzondering op, omdat het niet Zeeuws is, maar dat is ‘Transportfietser op Tiengemeten’ feitelijk ook niet, hoewel het schilderij hier zo in Zeeland gemaakt zou kunnen zijn. Later zal hier uitsluitend mijn Zeeuwse inspiratie te zien zijn. Omdat ik vond dat al mijn Zeeuws Vlaamse werk ook hier in Zeeuws Vlaanderen verkocht moest worden is dit een geweldige locatie hiervoor.

En dat ik nog veel uit mijn directe omgeving zal gaan schilderen mag duidelijk zijn. Zeeuws Vlaanderen is beslist een inspiratiebron voor me, en voor menig collega. Het landschap, de geschiedenis, de streekdracht, de vele prachtige gebouwen, de sfeer en natuurlijk mijn dorp waar ik zo zalig woon, zijn de onderwerpen.

Vanaf 25 Oktober 2017 is er een nieuwe wintertentoonstelling te zien met o.a. werk van mij dus en verder met werk van Janneke Carabain (keramiek), Greet Cuypers (schilderijen), Loes Knoben (brons), Wilhelmina Lof (schilderijen), Carmen Milhous (schilderijen), Loes Müller (schilderijen van tegels) en Tini Muller (sierraden). De officiële opening zal op Zaterdag 28 Oktober plaatsvinden om 15.00 u. Ikzelf zal dan ook aanwezig zijn.

Mooie finissage CJK Gent

De muzikale afsluiting van onze expositie in Gent was wel een van de meest sfeervolle finissages die ik ooit heb meegemaakt. Enrique Simon (piano), Filip Verneert (gitaar) en Pedro Vazquez Martinez (drums), brachten zeer knappe en stijlvolle Jazz ten gehore in de concertzaal van het CJK.

We sloten deze tentoonstelling, op deze regen,- en stormachtige dag af met een hoop leuke gesprekken en nieuwe contactenwaar we in de toekomst veel aan zullen hebben.

Exposeren op zo’n prachtige locatie, met zoveel verschillende stromingen in de kunst en cultuur wereld, en met zo’n uitstekende verzorging is natuurlijk al uniek te noemen en het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat we hier in de toekomst meer mee gaan doen.

Alles klopt hier helemaal met wat ik wil zien. De vormgeving, de schitterende locatie, het enthousiasme van de beheerders, Bruno en Marianne, en de ligging van het kasteel, net even buiten het centrum van Gent.

En natuurlijk het pintje op het terras.

Finissage CJK Gent

Enrique speelt samen met Filip Verneert (gitaar) op vrijdag 20 oktober in de ‘Appel van Verleiding’ in Merendree en op zaterdag 21 oktober in De Sjuur in Maaseik in quartet met Filip Verneert, Jean Van Lint (bas) en Pedro Vazquez Martinez (drums en dit weekend ook in residence in het CJK).