Het atelier op 30 Juli 2013

DCIM100MEDIA

Het hele atelier ruikt muf en voelt vochtig van de wateroverlast van afgelopen weekeind. Ik zet weer alle ramen en deuren open om te luchten en zit daardoor de hele dag in de stank en het lawaai van het verkeer op de Vlaszak. Op de foto zie je me bezig met de studie die ik gisteren oppakte om af te maken. Ik kijk in een scherf van een spiegel om het werk in spiegelbeeld te kunnen zien. Vaak zie je dan in één oogopslag wat je kunt verbeteren. Ook perspectieffouten haal je er dan in één keer uit.

DCIM100MEDIA

Beneden in het ateliergebouw tref ik Irene (Laros) met een waterstofzuiger.

DCIM100MEDIA

Heel haar poppentheater is op het droge gebracht op stoelen, banken en tafels.

Irene

De rest van alle maffe beesten, sprookjesfiguren en decorstukken, die ze gemaakt heeft, hangen hoog en droog in een andere ruimte.

Lot

Lot ( van de Putte), van stichting Clib, die ons gebouw exploiteert, gaat met een technische man het dak op om te kijken wat we aan de lekkages kunnen doen. Van die gelegenheid maak ik gebruik om de stad te bekijken vanaf ons dak. De toegang tot het dak is, normaal gesproken, voor ons afgesloten.

uitzicht

En dan heb je, onder andere, dit uitzicht over de binnenstad. Links het dak van de bisschop, daarachter het torentje van de Anthoniuskerk, rechts de toren van de Grote Kerk en links daarvan zie je nog net het torentje van ons gemeentehuis. Met de technicus heb ik afgesproken dat ik een dag lang op het dak kan gaan zitten schilderen als hij daar aan het werk is.

Het atelier op 29 Juli 2013

lekkage

De dag begon vandaag met een flinke lekkage. Op vier plaatsen was het regenwater, van afgelopen Zondag, door het plafond gekomen. De grote emmer heeft maar een klein deel opgevangen. Slechts één werk was nat geworden. En dat was een werk waar ik erg ontevreden over was. Toen ik het atelier binnen kwam hing er een smerige damp van schimmels en andere rottigheid en was de temperatuur zo’n 40 graden doordat de zon op de ramen had staan bakken. Door die hete damp was alles vochtig geworden.

De hele ochtend ben ik bezig geweest met opruimen en luchten. Met open ramen komt het lawaai van de bussen, en het overige verkeer, naar binnen maar ook de uitlaatgassen. Die combinatie is niet echt gezond te noemen.

DCIM100MEDIA

In de middag werk ik verder aan een oude studie. Ik had dit werk al geruime tijd in het atelier staan en kreeg ineens inspiratie om het toch maar eens af te gaan werken.

Het atelier op 17 Juli 2013

DCIM100MEDIA

Ondanks de hitte ben ik stevig aan het doorpakken op het atelier. Na ‘Wolk away’ heb ik meteen ‘De verovering’ op de ezel gezet. Dit werk had ik al opgezet en het was nu droog genoeg om er op verder te gaan werken. Ik was niet tevreden met het licht en daarom heb ik het werk opnieuw over/onderschilderd om vanuit duisternis naar het licht te kunnen gaan werken.

De verovering

Een beduidend beter resultaat. Morgen verder voor een finishing touch. Dit werk maakt deel uit van de serie ‘Bredase schilderijtjes’. Het tafereel deed zich voor op de Veemarktstraat. Morgen hoop ik ook een begin te maken met het portret van Ad van Riel. In dat werk is Breda duidelijk herkenbaar.

Tuinderstrots

DCIM100MEDIA

Op de tuin groeit alles als kool. Er komt nu meer groente vanaf dan ik op kan eten. Het is dan zaak om groente in te gaan maken om het te kunnen bewaren voor later maar je kunt ook groente uit gaan delen aan liefhebbers en fijnproevers van dit soort onbespoten en biologisch geteelde super rassen. Deze keer had ik collega Franka (Wolke) een bloemkool beloofd. Ik zoek er een goeie dikke uit.

DCIM100MEDIA

Voor het transport, met de vrachtfiets, laat ik de grote bladeren om de kool zitten zodat deze niet beschadigd tijdens de reis naar het centrum van Breda. De rit gaat, van de tuinen van Overkroeten naar het centrum, over ±9 kilometer.

DCIM100MEDIA

Fluitend fiets ik mijn kool achterna. Elke dag heb ik een prachtige fietstocht naar het atelier waarbij ik van het platte land zo de stad in rij.

DCIM100MEDIA

De rit begint met een tocht langs weilanden vol koeien en boeren groen en eindigt in het historische deel van de stad. Dan heb ik alles weer even kunnen bewonderen. Ik voel me dan ook echt een boer die met zijn groene (weggeef)handel naar de stad fietst. Nu slechts één dikke kool, maar de krat ligt regelmatig vol met groente en fruit.

DCIM100MEDIA

Met de kool arriveer ik in het ateliergebouw waar ik mijn fiets altijd stal in de grote expo-ruimte die we, vanwege wetgeving, niet mogen gebruiken om de Bredase kunsten aan het publiek te tonen. Hier komen dagelijks duizenden mensen langs die niet binnen mogen komen omdat de brandweer dat niet verantwoord vindt. Eind December moeten we het ateliergebouw verlaten omdat het dan plat gaat om plaats te maken voor nieuwbouw. Met veel winkels enzo. Het lege winkelbestand in Breda kan daarmee fors uitgebreid worden.

DCIM100MEDIA

Op het atelier is het koffie, thee en kool-pauze. Franka heeft haar kool en kan voorlopig even vooruit.