Het verdwijnpunt

DSC_0001

Een van de schilderijen die ik nog niet beschreven heb is ‘Het verdwijnpunt’. Een verdwijnpunt is het punt. op een schilderij, waar alle lijnen samen komen zodat er perspectief ontstaat. Ook wel ‘lijnperspectief’ genoemd. Talloze schilders werkten ermee en soms werden er meerdere verdwijnpunten in een schilderij aangebracht om ‘dramatisch perspectief’ te bereiken. Pieter Saenredam gebruikte dat, bijvoorbeeld, in zijn beroemde kerkinterieurs.

Maar op dit werk komt slechts één verdwijnpunt in beeld. Ver weg aan de horizon. Daar lopen alle lijnen naar toe. Wiskundig gezien zitten andere verdwijnpunten buiten het kader van dit werk.

Maar er bestaat nog een verdwijnpunt in dit werk. Het bushokje. De dame (Ineke) die daar op de bus zit te wachten zal uit het beeld verdwijnen als de bus langs is geweest. Op dat verdwijnpunt ligt bij mij de meeste aandacht. Het is het punt waar iemand verdwijnt naar een bestemming. Dat kan een ritje naar de stad zijn, een logeer partijtje, maar ook een keerpunt in iemands leven.

Het verdwijnpunt is dan het punt waar alles samenkomt. Alle woede, alle liefde, alle zorgen en alle plannen voor de toekomst. De persoon in dit schilderij heeft een punt gemaakt en een besluit genomen. Ze verdwijnt naar de horizon om daar een nieuw leven te beginnen. Ver weg van het verleden.

Om mij heen ken ik aardig wat mensen die in zo’n situatie zitten. Ikzelf ben ook opnieuw begonnen door te verhuizen van Breda naar Hoek. Daar staat de deur naar een nieuwe toekomst wagenwijd open. Het was een echt keerpunt in mijn leven. Een waagstuk waar ik nog geen seconde spijt van heb gehad. Alles bloeit weer op en daar gaat dit schilderij over.

Ik heb dit werk gemaakt vanuit dat perspectief. Bedoeld om dat punt te markeren en om een ode te brengen aan iedereen die op het punt staat hetzelfde te gaan doen, of al gedaan heeft. Er is vaak moed voor nodig om zo’n besluit te nemen en uit te voeren. Maar iedereen weet dat je met zo’n besluit een start maakt aan nieuwe kansen en nieuwe mogelijkheden. Voor al degenen die op het punt staan om uit te vliegen heb ik dit werk gemaakt.

De Pinkster expositie

13227094_1222385217773000_3157871466369707905_n

Van links naar rechts: Ineke, ik en Ewald Sorbi voor het schilderij ‘Gekruiste paden

Na een drukke periode van heel hard werken kwam de bekroning in de vorm van een zeer geslaagde Pinkster expositie bij Ewald Zorbi in Zetten. Drie dagen lang hebben we fantastisch kunnen exposeren in het prachtige Gelderse Zetten.

Voor mij werd dit weer een moment supreme. Temeer ook omdat ik nu ook Ineke aan mijn zijde had en iedereen met eigen ogen kon zien welk geluk, uit Zetten, er nog meer op mijn pad gekomen was. Het atelier van Ewald heeft onderhand een hemelse betekenis voor mij gekregen maar het wordt ook het punt waar kunsten, publiek en kunstenaars elkaar treffen en ontdekken.

13256020_728052400668597_8529864318548751674_n

13239959_889047334575002_4974430317219945987_nOnze tentoonstelling, ik exposeerde deze keer samen met Ewald, had voldoende aantrekkingskracht voor publiek, collega’s, galeriehouders en mensen die zich op het terrein van kunstbemiddeling begeven. Dat maakt deze plek in de Betuwe zo bijzonder boeiend.

Maar voor mij was deze expositie dus ook een gelegenheid om iedereen kennis te laten maken met mijn grote liefde, steun en toeverlaat, Ineke. Ze schitterde niet alleen op doek maar ook in het echt. Ineke heb ik vorig jaar leren kennen tijdens mijn eerste expositie bij Ewald. En van het een kwam het ander.

13241237_728053564001814_6484046391418637649_n

Voor deze tentoonstelling, met de titel ‘Gekruiste paden’, had ik het atelier van Ewald vereeuwigd en dat doek werd op de eerste dag van de expositie onthuld. Op dit doek, met gelijknamige titel, is niet alleen het atelier van Ewald te zien, waar alles om draait, maar ook iemand als Carel Willink en een bushokje dat ooit door Ewald werd geschilderd. Willink is voor ons beiden een voorbeeld uit het verleden. Het bushokje was, voor mij, een bron van inspiratie om over te gaan schilderen. In dat bushokje zie je hoe Willink zit te schilderen. Hij maakt niet het portret van Mathilde, maar het portret van Ineke. Zo ontstaat in dit kader een samenraapsel van emoties die ik bij het atelier van Ewald heb beleefd.

Gekruiste paden

13263710_1121900531234521_882392924591569323_n

Schilderijtjes ruilen

'Vergeten' van Ewald Sorbi

‘Vergeten’ van Ewald Sorbi

Als klap op de vuurpijl kon ik nog met Ewald schilderijen ruilen. Zo kwam ik in het bezit van het schilderij van het bushokje, met de vergeten paraplu, waar ik door geïnspireerd was geraakt. En een kleiner werk van een potje met een kaars en een luciferdoosje, wat voor mij een veelzeggende betekenis heeft die betrekking heeft op een periode in mijn leven waarin het atelier van Ewald een belangrijke rol heeft gespeeld. Licht in de duisternis.

 

 

12036460_890277251118677_3527678634933873964_n

Vroeg in de ochtend bij Ineke. Plannen zat. Op de achtergrond een van Inekes werken. Kleurrijk, krachtig, emotioneel en verhalend.

Kortom. De tweede expositie in Zetten was een enorm succes. Volgend jaar zijn we er uiteraard weer. Met nieuw werk en nieuwe uitdagingen. Maar daar zal ik, lopende dit jaar, nog wel wat over vertellen en laten zien. Maar dat dit warm, kleurrijk en liefdevol wordt kan ik alvast verklappen. En ook dat dit alles te maken heeft met de passie van twee artistieke geesten.

 

 

DSC_0002

Intussen ben ik weer thuis in mijn kleine Hoekse paradijs. Vol geweldige ervaringen van een weekje logeren bij Ineke en de Pinkster expositie bij Ewald. Alles groeit en bloeit hier als kool en dus ook het onkruid en het gras. De moestuin staat er prima bij maar heeft even aandacht nodig. Het atelier lonkt. Nieuwe inspiratie zorgt voor een volle agenda en mijn handen jeuken.

Ik ben op reis geweest en ben terug gekomen met een koffer vol wilde plannen. Komend jaar gaat er veel gebeuren en ik heb er enorm veel zin in. Ik wil bij deze ook iedereen bedanken die langs gekomen is in Zetten. Vrienden, collega’s en nieuwe vrienden. Het was geweldig.

DSC_0003

Nieuwe kaartjes

DSC_0001

Het heeft even geduurd, maar uiteindelijk heb ik nu ook de nieuwe kaartjes voor mijn Hoekse atelier en paleis. Voorlopig hou ik dit ontwerp aan. Later komt er nog een kaartje, exact hetzelfde ontwerp als dit, maar dan in mijn (complete) Axelse kostuum.

Laatste loodjes voor Zetten

DCIM102GOPRO

De collectie werk voor de Pinkster expositie bij Ewald Zorbi in Zetten is bijna compleet. Op de foto zie je me aan het werk aan het een na laatste schilderij met de titel ‘De expositie’. Dat is een werk naar aanleiding van de expositie van Martin Koole in Zetten en de dame die daar rondloopt is natuurlijk Ineke.

DCIM102GOPRO

Een view in het atelier. Ik omring mezelf met steeds meer werk wat straks het atelier zal gaan verlaten. Samen met Ewald geef ik straks acte de presence met de tentoonstelling ‘Gekruiste paden’. Dat slaat op de inspirerende samenwerking met collega Ewald Sorbi.

Je ziet dan dus niet alleen werk van mij, maar ook dat van Ewald en dan zie je hoe we elkaar wisten te inspireren tot schilderen. 14, 15 en 16 Mei aanstaande zal de expositie plaats vinden in het atelier van Ewald te Zetten.Zie voor meer info de agenda op deze site.