Laatste week expo in het postkantoor

In het atelier ben ik aan het werk aan twee portretjes van twee prachtige kindjes. Daar vul ik de ochtend mee, want vanmiddag zit ik weer op te passen op de kunsten in het oude postkantoor van Terneuzen.

Daar staat het drieluik en hangt ‘Mathilde in de hemel’, van mijn hand en natuurlijk ook veel werk van mijn mede-exposanten.

Mathilde Blanc Sec. 75 x 50 cm. Olieverf op heel linnen. VERKOCHT

‘Mathilde in de hemel’, met op de tafel, flessen Mathidewijn ‘Mathilde Blanc Sec’, waar ik een schilderij over maakte wat nu via Galerie Sille in Oudewater is verkocht.

De crowdfunding actie voor de Mathildedag loopt nog steeds. Je kunt in Terneuzen nog kiezen tussen de fles Mathildewijn en de art-print van het middelste doek van het Mathilde drieluik. Zelf ben ik vanmiddag en morgenmiddag aanwezig van 13.00 u. tot 18.00 u. Dus als je zin heb, kom gezellig langs. Dan laat ik je alles zien. Volgende week is de expositie in het oude postkantoor beëindigd. Die in Galerie Lokaal 54 loopt dan nog door tot 19 Augustus.

Maar wie iets van mijn werk wil zien bij Galerie Sille in Oudewater kan daar ook terecht, want daar loopt de zomerexpositie van 2018 nog door tot 1 September. Daar tref je o.a. Ballunatics 8 aan waar ook nog een stukje Terneuzen op staat.

Ballunatics 8 100 x 160 cm. Oliverf op linnen. €7500,-

De kerktoren op dit schilderij is die van de voormalige Sint Willibrordeskerk van Terneuzen. Een kerk waar destijds Mathilde beslist moet hebben rondgelopen en waar vast nog wel iets meer over te vertellen valt. Maar bij Galerie Sille is nog meer te zien.

Streepjescode 80 x 80 cm. olieverf op heel linnen. €1750,-

Deze onder andere. ‘Streepjescode’. Een lekker vlot geschilderd schilderij en daardoor voor een heel leuk prijsje te koop. Het gave aan dit werk vind ik de werking van die zwart-witte streepjes. Hierdoor ontstaat iets absracts in het realisme. Die combinatie vind ik heel boeiend. Abstractie is iets wat mij, ondanks het feit dat ik altijd in het realisme werk, heel erg kan boeien. De laatste tijd ben ik daarom ook aan het zoeken geslagen naar een combinatie daarvan in het realisme. Een geweldig leuke en spannende zoektocht waar ik hopelijk straks iets in ontdek waar ik mee verder kan. Maar dat zie je dan tegen die tijd wel.

Mathilde in het postkantoor

Vanmorgen hebben we ‘Mathilde in de hemel’ aan de al bestaande collectie werken in het oude postkantoor toegevoegd. Vanaf morgen tot 5 Augustus loopt de expositie in dit gebouw. Morgen is ook Galerie en Kunstcafé Lokaal 54 weer open op de zelfde tijden. Woensdag t/m Zondag van 13.00 u. t/m 18.00 u. In tegenstelling tot wat ik gisteren schreef waak ik morgen niet over de kunsten in het oude postkantoor, maar dat doe ik a.s. Vrijdag. Wel ben ik morgen een groot deel van de middag aanwezig in galerie Lokaal 54.

De Mathildedag

Foto: Westdorpe, het warmste dorp van Nederland

Voor ons ging de eerste Mathildedag van start met een aankondiging van onze stadsomroeper en een goed woordje van de burgemeester. Daarna kreeg ik de microfoon in mijn handen geduwd en moest ik, onvoorbereid, ook wat zeggen. Ik hield het kort.

Omroep Zeeland maakte er prachtige opnames van. De onthulling van het drieluik dat ik samen met Cerila de Doelder en haar kleindochter Daisy mocht verrichten. Dit was voor mij het grote moment. Best emotioneel ook. Daisy heeft model gestaan voor Mathilde op 5-jarige leeftijd op het eerste doek van het drieluik.

Lisette de Zoete las de tekst voor van Cerila voorafgaand aan de onthulling van het drieluik. Foto: Rein C. de Jong

Het was een heel mooie zonovergoten dag in de Schedestad waar dit zich allemaal afspeelde. Er was een enorme opkomst en tussen al die mensen ontmoette ik vele vrienden en collega’s die soms van heel ver waren gekomen.

Heel gelukkig was ik met de komst van Lisette de Zoete, schrijfster van het beroemde Mathildeboek waar alles mee begonnen is. Door haar boek kwam Mathilde weer in beeld en ontdekten wij, ergens in 2015, dat Mathilde 80 jaar geworden zou zijn als ze nog geleefd had. Lisette las de tekst voor die Cerila had samengesteld. Daarin gaf ze blijk van dankbaarheid dat Mathilde eindelijk het respect kreeg dat ze zo verdiend had met het boek en de viering van de eerste Mathildedag. Honderden mensen waren daar getuige van en de stad heeft er, sinds vandaag, weer een evenement bij op het gebied van kunsten.

En Omroep Zeeland legde dit haarfijn vast. Over persaandacht hadden we ook nu weer niets te klagen. Maar heel blij ben ik met dit filmpje van Louis van der Hooft die tussen het publiek stond en de hele onthullingsceremonie filmde. (zie hieronder). Meer foto’s van Louis vind je onder deze link.

Hoeveel films en foto’s er zijn gemaakt weet ik niet, maar dat het er heel veel zijn is wel duidelijk.

van links naar rechts: Adrian Stahlecker, Lisette de Zoete en Maurice Heerdink

Heel verwonderlijk is dat natuurlijk niet als Terneuzen de gaststad mag zijn van grote namen van nu. Mathilde kwam vandaag alle lof en eer toe. Radio, televisie en krant waren vandaag paraat. Het Zeeuwse feestje kreeg een nationaal karakter met zoveel gasten van buiten Zeeland.

Ik schrijf nu vooral over de onthulling van het drieluik, maar er was natuurlijk heel veel meer te zien en te beleven. Zo stond het Schelde Theater bol van de mode en podiumkunsten. Maar daar schrijf ik later meer over. Nu eerst even bijkomen.

Art-print assemblage

Deze ochtend besteed ik aan het samenstellen van de art-prints voor de Mathildedag die morgen van start zal gaan. Dat is een tijdrovend en zorgvuldig klusje. Nu bestaat alles nog uit losse onderdelen die makkelijk opgeslagen kunnen worden, maar al die dozen nemen een enorm volume in beslag.

Elke art-print moet worden genummerd, gesigneerd en gestempeld te worden met mijn blinddruk-atelier-stempel. Daarna gaat er een mooi blauw strikje van Ineke omheen en kan ik de doos gaan vouwen en voorzien van het etiket. Dat moet ook weer genummerd worden en dan kan de doos dicht om bij alle andere dozen te zetten om te vervoeren naar Terneuzen. Een auto vol.

Die art-print is een reproductie van het middelste schilderij van het Mathilde drieluik dat ik morgen, samen met Cerilla de Doelder en haar kleindochter Daisy (die model gestaan heeft voor het eerste schilderij waarop Mathilde als 5-jarige staat afgebeeld). Dat wordt een héél bijzonder moment waar ik enorm naar uitkijk.

Het drieluik staat al in het oude postkantoor van Terneuzen. Klaar voor de onthulling, morgen. Vandaag ga ik er nog de laatste zaken in orde maken en dan kan het feest beginnen.

 

Tentoonstelling maken bij Lokaal 54

Met passen en meten wordt de meeste tijd versleten. Die term ken ik nog uit een periode dat ik met een maatje van me een bootje aan het bouwen was. Dat geldt ook voor het maken van een tentoonstelling. Ik ben er wat makkelijk in. Als iets goed hangt, goed oogt en goed voelt is het bij mij al lang best. Maar gelukkig heeft Anne meer ervaring en wordt alles tot op de millimeter nauwkeurig pas gehangen. Het resultaat mag er zijn.

De opbouw van de Mathildedag tentoonstelling

Het Mathilde drieluik staat al in het oude postkantoor van Terneuzen. Deze week komen diverse kunstenaars hun werk brengen en vandaag was het de beurt aan Jeroen Quirijns, Simone Grootveld en Sylvie Overheul.

Anne Mannaerts en ik zijn de curatoren en zorgen ervoor dat alles keurig op de juiste plek komt te hangen. Dat is een enorme klus waar we nu hele dagen mee bezig zijn.

Op de foto hierboven zie je Jeroen Quirijns met zijn installatie ‘Next generation’. Wie zal nu door Mathilde geïnspireerd worden? De 5 eieren symboliseren de nieuwe generatie die op het punt staat om Mathilde te ontdekken. Ooit zei Mathilde dat ze nooit vergeten zou worden. Met deze tentoonstelling komt die voorspelling wel aardig uit.

 

Onthulling Mathilde drieuik

Eindelijk is het dan zover. Het drieluik kan onthuld worden in het oude postkantoor van Terneuzen tijdens de officiële eerste Mathildedag. Dit is een moment waar ik zo’n twee jaar aan heb gewerkt. Erg leuk om te kunnen vertellen vind ik wel dat ik samen met Cerila de Doelder, de jongste zus van Mathilde, de onthulling zal laten plaatsvinden. Bij deze nodig ik iedereen uit om langs te komen en dit moment met mij, en vele anderen, te gaan beleven.

Zomer expositie bij Galerie Sille

Ballunatics 8 100 x 160 cm. Oliverf op linnen. €7500,-

Mirrors 60 x 60 cm. olieverf op linnen. €1800,-

Op 7 Juli aanstaande heb ik twee grote evenementen op kunstgebied. De Mathildag in Terneuzen, waar ik met mijn collega’s en vrienden twee jaar lang intensief aan gewerkt heb, en de zomerexpositie bij Galerie Sille, waar ik dolgraag bij had willen zijn.

Omdat straks alle aandacht naar de viering van de eerste Mathildedag zal gaan in Terneuzen, wil ik toch ook even deze bijzondere expositie aandacht geven.

Op 7 Juli opent daar de zomerexpositie met live muziek, heerlijke wijnen, culinaire hoogstandjes, en natuurlijk de kunsten en de kunstenaars die de kunsten geleverd hebben. Dit is een evenement dat je eigenlijk niet mag missen. Je krijgt dan de gelegenheid om niet alleen enorm te genieten maar ook om de kunstenaars te spreken die hier exposeren, op één na dan, want ik zit dan de hel dag in Terneuzen om, onder andere, mijn Mathilde drieluik te onthullen.

Streepjescode 80 x 80 cm. olieverf op heel linnen. €1750,-

Mathilde Blanc Sec. 75 x 50 cm. Olieverf op heel linnen. €2100,-

Bij Galerie Sille hangen nu 4 van mijn werken, die ik in dit bericht nog eens laat zien. Hier hangt o.a. ook mijn laatste werk ‘Mathilde Blanc Sec’ dat ik heb gemaakt naar aanleiding van de ‘Mathildewijn’ die we speciaal ontwikkeld hebben voor de crowdfunding actie voor de bekostiging van de Mathildedag.

Die actie loopt nog steeds. Dus voor de liefhebbers van zo’n fles Mathildewijn verwijs ik graag even naar onze website voor de Mathildedag waarin zo’n exclusieve fles te bestellen valt. Daarmee heeft u niet alleen zo’n zalige, maar ook zeer exclusieve, fles Mathildewijn in uw bezit, maar steunt u ook gelijk de Stichting Mathildedag Terneuzen.

 

En behalve die fles Mathildewijn kunt u hier ook de art-print bestellen van het middelste doek van het Mathilde drieluik dat ik speciaal voor deze gelegenheid geschilderd heb.

Het betoverende centrum van Oudewater

Even genoeg over de Mathildedag. Daar kom ik in latere berichten nog uitvoering op terug. In Oudewater kunt u die dag eveneens uitstekend terecht om te genieten van kunst en cultuur. Daarnaast is het schilderachtige plaatsje Oudewater zeer beslist de moeite waard om even neer te strijken. In het oude centrum treft u overal terrassen aan en heeft u een geweldig mooi uitzicht op de vele prachtige oude gebouwen die het stadje rijk is. Dit is echt zo’n plek waar ik nog een keer ga zitten schilderen om het voor eeuwig vast te leggen. Dus voor de genen die Terneuzen te ver weg vinden kan ik een bezoek aan de opening van de zomertentoonstelling bij Galerie Sille van harte aanbevelen.

Mathilde Blanc Sec bij Galerie Sille

Mijn ‘eigen’ gestreepte hoekje bij Galerie Sille te Oudewater.

De aankomende zomerexpositie bij Galerie Sille te Oudewater heeft als thema ‘Ritme’. Ritme hebben de streepjes wel en om die reden, en om nog veel meer andere redenen, heb ik Mathilde Blanc Sec vandaag naar de galerie gebracht. Tevens bracht ik de lijst mee voor een ander streepjes schilderij (Streepjescode) dat daar al hing en best een lijst kon gebruiken.

Helaas kan ik niet bij de opening zijn op 7 Juli omdat we dan de Mathildedag gaan vieren in Terneuzen. Een project waar ik al meer dan twee jaar aan werk.

In dit filmpje kun je zien hoe ik dit werk maakte en hoe die oude koffergrammofoon op dit werk terecht kwam. Mathilde Blanc Sec is de wijn die we speciaal voor de crowdfunding actie hebben ontwikkeld ter financiering van de Mathildedag. Door zo’n fles te bestellen via onze site help je ons met de organisatie van de Mathildedag. Dergelijke wijn is alleen en exclusief, via Stichting Mathildedag Terneuzen te bestellen. Deze is verder ergens te koop.

De fles Mathildewijn, ‘Mathilde Blanc Sec’, kun je bestellen via de Mathildedag site. Op het schilderij zie je de fles eveneens staan. Vandaar de titel. Als je dit schilderij wil zien moet je dus niet naar Terneuzen komen, waar ik straks het Mathilde-drieluik ga laten onthullen, maar naar Galerie Sille te Oudewater.

Ik geef toe dat het wat verwarrend is, maar zo liep het nu eenmaal. Zelf zit ik die dag (7 Juli) aan de Mathildewijn in Terneuzen tijdens de Mathildedag die we eveneens op 7 Juli gaan vieren.

Het oude postkantoor

De machtig mooie gevel met gouden letters

Aan de Nieuwstraat, vlak bij Galerie Lokaal 54 en het Schelde Theater, staat het oude postkantoor van Terneuzen te wachten op een nieuwe bestemming. De kans is groot dat hier straks een klasse hotel in komt te zitten met dito restaurant. Maar vooralsnog staat het gedeeltelijk leeg en mogen wij (Stichting Mathildedag Terneuzen) er gebruik van maken om gedurende de maand Juli er een expositie in te richten met werk over Mathilde.

Gisteren gingen Anne (Mannaerts) en ik er even kijken om alvast een planning te maken. Hier wordt straks ook het drieluik onthuld en zal het van buitenaf te zien blijven voor het publiek. Het komt namelijk in de hal van het postkantoor te staan. Links en rechts zitten prachtige ruimtes waar de expositie plaats zal vinden.

Dit is die ruimte van binnenuit. Nu nog voorzien van reclame voor een verzekeraar die hier ooit zat, maar straks zal hier het drieluik komen te staan. Bezoekers kunnen het dan van buitenaf zien. De ruimte zelf zal niet toegankelijk zijn.

Het oude postkantoor speelt ook een belangrijke rol in het drieluik. Het is het gebouw achter Mathilde. Rechts zie je nog een stukje Schelde Theater, de plek waar vroeger Hotel Rotterdam stond’, en links zie je de gevel van The Chandelier. Al deze panden spelen straks een belangrijke rol in de viering van de Mathildedag. We zijn dan ook bijzonder blij met het feit dat we nu ook het postkantoor definitief tot een van de expositielocaties kunnen rekenen.

Mathilde was hier vaak te vinden. Het postkantoor mag een beetje gezien worden als het ‘venster naar buiten’ voor de stad Terneuzen. Van hieruit werden de pakketjes, brieven en wenskaarten verzonden naar de overkant van de Schelde. De andere wereld. Zeeuws Vlaanderen heeft altijd een soort van status aparte gehad omdat het aan de ene kant was ingesloten door de grens met België en aan de andere kant de Schelde. In zekere zijn dus een soort van eiland dat lang alleen per boot bereikbaar was. Niet voor niets heb ik Mathilde hier neergezet in het middelste schilderij van het drieluik. Ze kijkt naar de overkant. Naar Amsterdam. Ze gaat de stad verlaten. Het postkantoor is het laatste gebouw dat ze passeert.