Red & blue

De titel van dit nieuwe werk is ‘Red & blue for a colorised clue’. Het wordt weer eens een zeer fijntjes uitgewerkt geheel. Elk glansje, plooitje, draadje en tintje komt erin te zitten en dat kost me weer aardig veel moeite en tijd om te maken, maar het loont de moeite wel.

De twee kinderportretjes heb ik zo goed als voltooid en staan even te drogen voor een laatste laag en finnishing touch. Het atelier staat nu vol met werk dat niet voltooid is en wat eerst voltooid moet worden eer in aan een volgend schilderij begin. Een nieuw project wordt tussendoor ontwikkeld. Na de drukte rond de Mathildedag was ik even genezen van grote projecten, maar het bloed kruipt toch waar het gaan kan en de eerste contouren van iets spectaculair nieuws beginnen al weer op te doemen. Ook het plan om les te geven gaat de serieuze kant op. Ik zal het straks drukker krijgen dan ooit, maar dat bevalt me wel.

En nu weer verder

Na de Mathildedag en de expositie in het oude postkantoor, wat daar op volgde, was het even rustig in het atelier, maar niet helemaal. Ik kan het toch niet laten om door te werken en nieuwe dingen te bedenken. Feitelijk heb ik nu mijn handen weer bijna vrij om voor mezelf aan de slag te gaan in het atelier. Maar er loopt nog één expositie bij Lokaal 54 in Terneuzen waar ‘Mathilde in de hemel’ te zien is plus het werk van vele andere kunstenaars. Deze expositie loopt nog tot 19 Augustus.

‘Mathilde in de hemel’ 60 x 100 cm. Olieverf op heel linnen €2.300,-. Nu te zien bij Galerie-Kunstcafé Lokaal 54 in Terneuzen.

Het drieluik staat hier tijdelijk opgeslagen in afwachting van een definitieve bestemming. Daarover lopen nu onderhandelingen met de Gemeente Terneuzen. Nieuw werk staat al weer op de ezels en ik ben nog bezig met het maken van twee kinderportretjes.

Daarnaast heb ik het plan opgevat om les te gaan geven. Ik moet nu uitzoeken hoe en waar ik dat ga doen, want mijn eigen atelier is daar niet geschikt voor. Er staat gewoon te veel zooi, die ik niet kwijt wil, en er is eigenlijk geen accommodatie of sanitaire voorziening. Ook overweeg ik de mogelijkheid om (gast) les te gaan geven bij collega’s die dit al langer doen. Kortom. Kley zit niet stil.

Nieuw Mathilde-doek

Nog helemaal in de ban van het succes met de Mathildedag ben ik al weer bezig aan een nieuw Mathilde-doek. De foto die ik ervan wilde maken was zo slecht van kleur dat ik hem in zwart-wit heb afgedrukt. Maar het eerste resultaat van schilderen is zo gaaf dat ik het toch wil laten zien. Op de achtergrond luister ik naar Marjol Flore. Op kant 2 van de LP staat het beroemde Mathilelied. Maar de rest van de muziek is voor mij ook een ware ontdekking.

De titel van dit werk is ‘Mathilde in de hemel’. En daar ontmoet ze wat bekenden. Dat zal ik later wel laten zien. Achter haar een appelboom in bloei met slechts één appel. Plukt ze die appel, en begint al het gelazer weer van voor af aan, of laat ze hem hangen? Dat laat ik over aan de toeschouwer.

Met een beetje geluk komt dit werk nog net op tijd af om het te laten zien op de Mathilde-expositie die nu loopt in Terneuzen. In het oude postkantoor, waar ook het drieluik staat opgesteld, en in Galerie – Kunstcafé Lokaal 54. Vanaf Woensdag t/m Zondag zijn die tentoonstellingen te bezoeken van 13.00 u. t/m 18.00 u. Zelf ben ik er ook een aantal dagen aanwezig.

Alweer begonnen aan een nieuwe

Hoewel ik er de komende weken echt geen tijd voor zal hebben, in verband met de organisatie van de Mathildedag, ben ik toch aan een nieuw werk begonnen. Dit kwam gisteren plots in me op, toen ik vanuit Amsterdam terug reed, en als ik merk dat ik de volgende dag alleen nog maar daar aan kan denken, dan is dat een teken dat het een goed idee is en dat ik het moet gaan maken.

Het wordt een schilderij over een stranding met een luchtballon in een volkomen vlakke wereld met een zwarte ballerina op de voorgrond. Een soort Nina Hagen.

En als ik over de eerste schetslijnen al zeer tevreden ben, kan ik al vaststellen dat dit weer een echte topper gaat worden. Omdat ik op fijnmazig portretlinnen zit te werken kan dit ook weer eens superstrak geschilderd gaan worden.

Mathilde Blanc Sec (5)

Mathilde Blanc Sec. 75 x 60 cm. Olieverf op heel linnen

Tussen alle drukke werkzaamheden aan het maken van het Mathilde drieluik door, en natuurlijk de organisatie werkzaamheden voor de Mathildedag, heb ik toch nog kans gezien om het schilderij ‘Mathilde Blanc Sec’ te vernissen en in te lijsten. Dit is wel een van mijn favoriete schilderijen. Geïnspireerd op de fles Mathildewijn die we aanbieden in de crowdfunding actie voor de financiering van de Mathildedag (zie www.mathildefestival.nl).

Het schilderij gaat straks naar Galerie Sille, voor de zomerexpositie die helaas ook op 7 Juli opent. Daar kan ik dus niet bij zijn vanwege de opening van de Mathildedag in Terneuzen.

Twee belangrijke evenementen op één dag zijn voor mij helaas niet te combineren. Omdat ik voorzitter ben van Stichting Mathildedag Terneuzen en me al meer dan twee jaar bezig hou met de organisatie daarvan, moet ik de hele dag aanwezig zijn in de Scheldestad.

Voor wie geen kans ziet om die dag naar Terneuzen te komen kan ik de opening van de zomerexpositie bij Sille warm aanbevelen. Galerie Sille ligt in het schilderachtige stadje Oudewater en de fantastisch goede sfeer van zo’n dagje kunst en cultuur genot had ik eigenlijk niet willen missen. Temeer ook omdat ik hier mijn collega’s tref die ik al weer een tijdje niet ontmoet heb (behalve dan op facebook). Binnen vind je de kunsten, buiten de lange tafels met parasols, wijn, heerlijke hapjes en maaltijden en live muziek.

Op de foto’ s hierboven zie je de zomerexpositie van vorig jaar. Een zeer gezellige drukte met enorm goed publiek, vele collega’s en zo’n geweldig goede sfeer dat ik er echt van baal dat ik er dit jaar niet bij kan zijn.

 

 

Drieluik maken

Al vroeg in de ochtend, ik ben rond 07.00 u. al aan het werk in het atelier, sta ik op. Meestal zo rond 06.00 u. Dat gaat automatisch. Ik heb geen wekker nodig om op dat uur wakker te worden. Het is mijn vaste ritme geworden sinds ik aan het Mathilde drieluik werk.

Dat werk gaat elke dag door tot ± 22.30 u. Al naar gelang het werk is voltooid volgens mijn schema. Soms gaat het door tot in de ochtend, maar dat komt gelukkig maar af en toe eens voor.

Momenteel ben ik de lijsten voor het drieluik aan het schilderen. Drie grote joekels die allemaal laag voor laag geschilderd moeten worden met krijtverf van Decoration uit Clinge.

Elke lijst wordt eerst in het juiste profiel gefreesd. Vervolgens worden de verschillende profielen er in gelijmd. Dan worden de lijsten op maat verstek gezaagd en in elkaar gelijmd met grote deuvels, van 10 cm en 16 mm in het rond, ter versterking in de hoeken. Dan komen de metalen hoeken achterop de lijst voor extra versterking en kan het schuren en plamuren van de lijsten beginnen. Daarna worden meerdere lagen krijtverf aangebracht, geschuurd, waar nodig geplamuurd, weer een laagje krijtverf erop enzovoort. Net zo lang tot het goed is. Dan maak ik het gouden randje aan de binnenzijde van elke lijst en als laatste signeer ik elke lijst alvorens ik het zwart ga vernissen.

In dit filmpje zie je hoe ik vanmorgen om half zeven al mijn werkdag startte in het atelier. De drie lijsten zijn nu bijna klaar en ik ben al bezig met het maken van de standaard voor het drieluik.

Goldfinger

Het is niet goed te zien in het donker met lamplicht er fel op, maar ik heb gouden vingers. Als nu ook alles wat ik aanraak in goud verandert heb ik het helemaal voor elkaar. Maar helaas.

Ik heb vanavond het gouden randje op een van de drie lijsten voor het Mathilde drieluik gezet. Met was. Er zit een rode onderschildering op om het meer warmte te geven. Een vervanger voor het traditionele rode bolus.

Het effect is ongeveer gelijk. Het koste wat moeite, maar het resultaat mag er zijn. Dik tevreden sluit ik deze werkdag af. Morgen weer verder met de volgende lijst.

Mathilde Blanc Sec (3)

Al twee dagen ben ik al weer bezig met het schilderij ‘Mathilde Blanc Sec’. Het schiet lekker op en als ik zo door kan werken komt dit werk mooi op tijd voor de tentoonstelling straks bij Galerie Sille in Oudewater. Het schilderij gaat over de Mathildewijn. Die moet uiteraard in stijl gedronken worden.

Op de achtergrond staat nog steeds de koffergrammofoon die ik onlangs in mijn bezit kreeg. De plaat die er op ligt is er een van Kovacs Lajos uit 1932. De muziek kwam van Bob Scholte die toen voor de AVRO radio werkte en daar muziek voor maakte met zijn ‘herrieband’. Dit liedje zat bij een aantal platen die ik bij de grammofoon meekreeg en die muziek gebruik ik straks voor een kort filmpje over het maken van dit schilderij  De grammofoon schilder ik naar de waarneming en het model van een foto.

 

Het heen en weer

De afgelopen dagen was ik bij Ineke om met haar haar expositie in de kerk van Elst in te richten. Een geweldig mooie locatie waar haar werk zeer goed uitkomt. Voor Ineke is het een bijzondere expositie omdat ze tegenover deze kerk is geboren en er natuurlijk een enorme band mee heeft.

Het is een prachtig kerkgebouw met een rijke geschiedenis die teruggaat tot in de Romeinse tijd. Daar is ook nog het nodige van te zien in de kerk waar een heel mooie permanente tentoonstelling is ingericht met vondsten uit de vele opgravingen en uitleg over de geschiedenis. Een bezoekje meer dan waard dus.

Terug in het Zeeuwse wacht me enorm veel werk wat nog verzet moet worden. Op weg naar het atelier ontdek ik twee vogeleitjes onder de pruimenboom. Mijn tuin brengt dus niet alleen groente en fruit voort maar ook vogeltjes.

In het atelier werk ik door aan het Mathilde driekuik. De lijsten voor de schilderijen krijgen nu een onderschildering in krijtverf van Decoration uit Clinge. Een vervanger voor rode bolus, waar vroeger mee gewerkt werd om het goud en het zwart een wat warmere uitstraling te geven.

Er komen drie lagen krijtverf onder elke overschildering te zitten. Een mooi klusje, want het droogt snel en ik kan zo lekker vlot doorwerken. In de tussentijd dat de lijsten drogen kan ik verder aan het schilderij ‘Mathilde Blanc Sec’.

De krijtverf is voor mij een nieuw product maar wat al eeuwen oud is. Het werkt echt fantastisch en ik ga er ook in de toekomst veel meer mee doen op het gebied van eigen lijsten maken voor mijn werk. Op dat punt begin ik ook steeds meer ervaring te krijgen. Door mijn investeringen in houtbewerking machinerie en materialen kan ik nu mijn eigen specifieke lijsten maken die ik dan eveneens signeer met mijn logo.

Maar bovenal blijf ik schilder. Het werk aan ‘Mathilde Blanc Sec’, kan ik nu, na twee zalige dagen bij Ineke, weer verder voltooien. Hierna wil ik nog een speciaal werk maken naar aanleiding van creaties van Marianne Akkermans voor de Mathildedag. Soms denk ik dat ik me in tweeën moet delen en dagen van 48 uur moet gaan instellen om alles wat ik wil uit te kunnen voeren. Maar willen is kunnen.

Mathilde Blanc Sec (2)

Na maanden te hebben gewerkt aan het Mathilde drieluik, heb ik eindelijk weer eens tijd voor mijn reguliere expositiewerk. Ik blijf nog wel even in de Mathilde-sfeer met het schilderij ‘Mathilde Blanc Sec. Dat werk stond al in de steigers maar ik wilde daar nog de oude koffer grammofoon bij schilderen.

Terwijl de lijsten voor het drieluik worden behandeld, en moeten drogen, kan ik werken aan dit schilderij. Het drieluik is nog niet klaar. Het schilderwerk is nu voor 98% gedaan. Straks, als ook de lijsten klaar zijn, ga ik dat werk in z’n totaliteit bekijken en verder naar elkaar toe schilderen. Dat zijn echt de laatste handelingen aan een klus die veel meer tijd heeft gekost dan me lief is.

Intussen loopt ook de organisatie van de Mathildedag door. Ook dat vreet enorm veel tijd, zorgen en ergernis. Maar ook plezier. Met elkaar hebben we wel schik en een leuke tijd. Er moet nog heel veel gebeuren, maar we werken nu met een wat groter team van mensen die van wanten weten, zoals Marianne Akkermans die nu de hele show in het Schelde Theater voor haar rekening heeft genomen. Na een flinke dip, met organisatorische en bestuurlijke problemen, gaat de organisatie met sprongen vooruit.

Maar intussen kan ik dus even tijd vinden voor iets wat echt mijn ding is. Schilderen. Ik schilder de oude koffer grammofoon die ik onlangs wist te veroveren op een heel aardige man uit den Haag. Op dat ding kan ik platen draaien en dat doe ik dan ook met groot plezier. Ik heb er zelfs een filmpje van gemaakt voor straks. Daarin kun je zien hoe ik de grammofoon, en de rest, aan het schilderen ben. Deels naar de waarneming en deels van foto’s.

Het zijn heel lange dagen die ik nu maak. Tot half één in de ochtend ben ik nog bezig met het versturen van dringende mails voor de organisatie van de Mathildedag. Wat zou ik blij zijn als dat achter de rug is. Maar ik verwacht dat ik het ook wel zal missen, want onder die druk, van heel veel tegelijk willen doen, functioneer ik nu eenmaal het best. Het schilderij wat ik nu aan het maken ben gaat waarschijnlijk naar Galerie Sille in Oudewater. Daar ben ik ook al even niet meer geweest en ook dat mis ik enorm. Ook wil ik nog schildrijen gaan maken van creaties van Marianne Akkermans voor de Mathildedag. Daar ga ik deze week nog foto’s voor maken en zo zal de druk voorlopig erg hoog blijven. Twee schilderijen wil ik daar van gaan maken. Als alles meezit krijg je daar wat van te zien tijdens de Mathildedag.