Nieuwe kunstgids van Pot is uit

Trots als een aap met zeven… ‘Ballunatics 8’ staat op de cover van de nieuwe kunstgids van Art Gallery Pot. Binnenin de gids ook nog een werk van mij, plus natuurlijk ook werk van vele andere collega’s die hier permanent exposeren.

‘Ballunatis 8’ heeft nu een prominente plaats in de grote hal naast de balie. Je kunt het werk niet missen als je binnen komt. Gisteren was er nog een drukke bedoening met heel veel dames uit België. Dat het een leuk feestje is geweest zag ik al toen ik aan kwam lopen.

Dit stond nog voor de deur. Een pracht van een HY bus. Zo’n ding wil ik ook nog steeds hebben. Dit is wel een echte oude, met een gescheiden voorruit en deuren die van achteren scharnieren. Deze bus moet nog worden opgehaald door de eigenaar van een restaurant. Als die dat vergeet haal ik ‘m gewoon op.

Het is niet de eerste keer dat ik hier leuke voertuigen heb zien staan. Doorgaans heel luxe sjezen als Aston Martin, Daimler, Porsche en Maserati. Nu dus iets wat meer bij mij past.

In de Gelderse krant

Het drieluik dat ik maakte over het (Zeeuwse) leven van Mathilde staat nu in de Gelderse krant. Regio Achterhoek, om precies te zijn. Volgende maand begint daar de expositie rondom Mathilde in Ruurlo, zie agenda.

Gelukkig is er de laatste tijd weer veel te doen over het drieluik en over Mathilde. Op 7 Juli 2019 gaan we ook weer in Terneuzen aandacht schenken aan haar tijdens de viering van de tweede Mathildedag. Dit jaar in alle bescheidenheid met een mooie expositie en een verrassing. Maar daar kom ik later nog wel even op terug, want die verrassing is echt super!

Een mooie herinnering

 

Toevallig viel mijn oog op een filmpje dat vorig jaar gemaakt was door een bezoeker van de Mathildedag. Zie ik ineens mijn naam in grote letters voorbij komen van Lian Boeren, een collegaatje van me uit Breda.

Video still uit het filmpje van Lian

Erg leuk om dit weer even terug te zien. Toevallig werd er vandaag weer gesproken over een mogelijke toekomstige bestemming voor het drieluik in Terneuzen. Maar eerst gaat het werk naar Ruurlo waar het op 11 Mei te zien zal zijn tijdens de tentoonstelling die men daar aan het organiseren is rondom Mathilde.

Video still uit het filmpje van Lian.

Dat er nu opnieuw een mogelijkheid lijkt te gaan ontstaan om het werk in Terneuzen te houden is voor mij groot nieuws. Het plan is vandaag gelanceerd en het is nu afwachten of het echt door kan gaan. Als dat zo is laat ik het gelijk weten op mijn site.

En vandaag in de krant

Gisterenavond schreef ik al het artikel over de achtergrond van dit schilderij. Vandaag laat ik het even hierbij. Vanavond, na het journaal van 18.00 u. kun je bij Eén Vandaag kijken naar een item over de verwoesting van het prachtige Zeeuwse polderlandschap in de Hedwigepolder. Dorpsgenoot Johan Robesin legt daarin uit wat dit inhoudt en hoe hij zich daar over druk kan maken. Tevens een soort vooraankondiging voor het verschijnen van zijn boek ‘Alles voor de Hertogin’, dat helemaal geweid is aan de strijd van Gery de Cloedt voor het behoud van dit stuk Zeeland. Dan begrijp je meteen de strekking van de boodschap van mijn schilderij.

En op Zeelandnet televisie

Wie op Zeelandnet Zeeuwse televisie gaat kijken komt vandaag een item tegen over Museum ‘Het Warenhuis’, waar op dit moment de tentoonstelling ‘Overwinteren’ te zien is met o.a. mijn ‘Zeeuwse collectie’.

Delta doet meer dan stroom leveren en rekeningen schrijven. Al vele jaren maken ze ook een televisie uitzending met Zeeuws nieuws. Het hele museum staat nu in het teken van overwinteren en laat prachtige winterzaken zien uit de eigen collectie, die je dus ‘s-zomers niet zal zien. Zeeuwse zomertaferelen zie je wel terug in mijn werk, wat natuurlijkniet alleen over sneeuw, kou en kachels gaat.

Hans de Fouw, een van de medewerkers van het museum, vertelt het verhaal erbij. Hij was de man die die mooie schema’s maakte voor het ophangen en verdelen van mijn werk.

Stukje in de krant

Het gerucht uit de Bontehondstraat. 80 x 60 cm.

Met twee schilderijen uit de Zeeuwse collectie sta ik weer in de Zeeuwse krant. Altijd leuk om zo je ochtend te beginnen. Het is een oude foto van het moment dat ik nog aan het werk was aan ‘Het gerucht uit de Bontehondstraat (te Hulst). Een van de werken die straks te zien zijn in het Museum Land van Axel.

Het andere schilderij is ‘Het behouden huis’ dat eveneens te zien zal zijn op deze expositie. De foto werd destijds gemaakt door persfotograaf Ronald den Dekker gemaakt voor een eerste artikel over mij en mijn Hoekse stulpje voor de PZC.

 

Momenteel ben ik druk met de voorbereidingen voor mijn praatje voor de opening van de tentoonstelling wat ik zal doen met een keynote. Daarin ga ik iets vertellen over de kracht van de streek waarin ik woon. De Streekdracht, ik zal mijn boerenkostuum aantrekken, de streektrots, de streekproducten, de streekcultuur en alles wat je daarmee kan doen en ondernemen. Ik ben van mening dat je daar veel meer uit kan halen dat nu gebeurt. Maar ik zal ook een pleidooi houden voor een prachtig idee wat we hier hebben voor het oude gemeentehuis aan de Noordstraat in Terneuzen. Een schitterend gebouw wat al een tijdje leeg staat te staan. We hebben daar een geweldig goed idee voor en dat ga ik die avond lanceren in het bijzijn van stadsbestuurders en belanghebbenden. Nergens had ik dat beter kunnen doen dan in zo’n schitterend museum te Axel.

Go-RTV

Samen met Anne Mannaerts (van Galerie Lokaal 54) was ik vanmorgen te horen in het radioprogramma van Go-RTV. Onze regionale radio en televisiezender. Tijdens dit programma werd teruggekeken op het afgelopen jaar en natuurlijk op de Mathildedag die hier toch wel behoorlijk indruk heeft gemaakt.

Stuk in de krant

Op 8 December verscheen er nog een stuk in de krant over de tentoonstelling bij Galerie Lokaal 54 van de hand van kunst recensent Nico Out. Dat vergat ik nog te melden, maar bij deze.

Niet iedereen komt er even goed vanaf, maar daarvoor is het ook een stuk journalistiek van een kunstcriticus.

Een foto van ‘Het behouden huis’ is eveneens in het artikel opgenomen. Anne (Mannaerts) heeft het stuk voor me uitgeknipt en bewaard. In haar galerie (Lokaal 54 in Terneuzen) wordt permanent mijn ‘Zeeuwse collectie’ getoond. Behalve in de maanden Januari en Februari, want dan gaar de galerie dicht voor de winterstop.

Op 18 Januari 2019 zal een deel van dit werk, aangevuld met nieuw werk, te zien zijn tijdens de tentoonstelling ‘Overwinteren’ in Museum Het Warenhuis, het Museum van het Land van Axel te Axel. Maar daarover later meer.

Schilderen vanaf het Belfort van Sluis

De toren ven het Belfort van Sluis. Foto: Bennie Janssens

Vanaf het Belfort van Sluis heb ik vandaag staan schilderen over de kerktoren van Sint Anna ter Muiden. Dat schilderachtige Zeeuws Vlaamse plaatsje kun je van daaruit goed zien en het is natuurlijk fantastisch dat je dat kan schilderen vanaf zo’n monumentale plek.

Machtig mooi was dat. Er werden televisieopnames van gemaakt door RTV Scheldemond. De film waar dit uiteindelijk in komt te zitten wordt gemaakt voor alle Zeeuws Vlaamse musea. Vandaar dat ik hier stond te werken in mijn Axelse dracht. Iets wat ik natuurlijk normaal gesproken nooit doe.

Helaas is de bovenstaande foto wazig doordat er een vetvlek op de lens zat, maar het geeft en beetje een indruk van hoe ik daar stond te kwasten. Als je buiten werkt moet je snel zijn en dan krijg je al vlot van dit soort actiefoto’s.

Een lijstje had ik er al voor gemaakt. Thuis duw ik voorzichtig het natte doekje in de lijst en kan ik met grote tevredenheid op deze bijzondere schilderdag terugkijken. En ook dit schilderijtje is straks te zien (en te koop) bij Galerie en Kunstcafé Lokaal 54 in Terneuzen waar al mijn Zeeuws werk hangt. Zodra het daar hangt meld ik dat wel op deze site. Nu moet het eerst even drogen.