RTV Scheldemond, PZC en Mathilde in de hemel

Bennie Janssens, van Video Z en RTV Scheldemond, maakte dit filmpje over de Mathildedag. Het geeft een heel goede impressie van de dag.

Ook verscheen er afgelopen Zaterdag een goed stuk in de krant (PZC) van de hand van kunstrecensent Nico Out. We zijn zeer tevreden over de aandacht die de Mathildedag in de media heeft gekregen en nog steeds krijgt. Dat geeft wel aan hoezeer we met deze actie mensen hebben weten te raken. Momenteel heb ik het schilderij ‘Mathilde in de hemel’ ingelijst en gefotografeerd. Aanstaande Woensdag is dit werk eveneens te zien in het oude postkantoor van Terneuzen, waar ook het drieluik tentoongesteld staat. Zelf ben ik die dag ook aanwezig om over de kunsten te waken en mensen toegang te verschaffen tot deze tijdelijke schatkamer van de Scheldestad.

‘Mathilde in de hemel’. 60 x 90 cm. inclusief lijst. Olieverf op heel linnen. €2300,-.

Uurtje radio in Amsterdam

Helaas een wat bewogen foto, maar dit was gedurende een uur ons domein in Amsterdam bij SALTO om te praten over de Mathildedag in Terneuzen met Harold Thiehatten en Tamara Jongsma.

De weg naar Amsterdam was opvallend rustig vandaag.Er was schijnbaar iets met voetbal op de televisie. Iets wat mij totaal niet kan boeien.

Hier ben ik vroeger vaker geweest, maar ik tref er nu een totaal onherkenbare wereld aan. Vol met betonnen blokkendozen en glas. Het was wel een hele rit maar ik had het er graag voor over. Heel Amsterdam weet nu dat we de 80-ste verjaardag van Mathilde gaan vieren in Terneuzen. Het werd een boeiend stukje kunst en cultuur radio. En hier kun je het beluisteren.

Omroep Zeeland over de vloer

Dat Mathilde tot ver na haar dood nog voor nieuws kon zorgen werd vandaag bewezen door onze eigen Zeeuwse Omroep. Zowel voor de radio als voor de televisie kreeg ik vandaag een nieuws-team van Omroep Zeeland over de vloer om te berichten over het drieluik en de Mathildedag.

Het is een prachtige dag met een stralend zonnetje en in het atelier houden we twee interviews. Een voor televisie met de camera en een voor de radio met de microfoon. Ik vertel over het drieluik en de Mathildedag en over wat ik weet van Mathilde in het algemeen.

In het stille, doodlopende straatje aan het Mauritsfort werd het plots levendig met de opvallende wagens van Omroep Zeeland.

Het drieluik staat gedeeltelijk afgedekt in het atelier omdat er straks ook nog een verrassing over moet blijven voor de onthulling in het oude postkantoor van Terneuzen. Het is bijna klaar. Ik ben nu bezig met het maken van de standaard waar het drieluik straks op moet komen te staan.

De uitzending voor televisie zal pas een week vóór de Mathildedag plaats vinden. Voor de radio weet ik het niet, maar dat krijg ik vast nog wel te horen. Dan zal ik kijken of ik een link op mijn site kan zetten naar die uitzending.

Eerste drukwerk Mathildedag is binnen

Vandaag zijn de eerste flyers en posters (A3) binnengekomen voor de viering van de eerste Mathildedag in Terneuzen. Ik heb het de laatste tijd heel erg druk met de organisatie hiervan en natuurlijk het schilderen van het Mathilde-drieluik. Maar dit is wel een mooi moment. De postbode wist niet wie Mathilde was. Nu wel. Hij heeft zich een breuk gesjouwd en is een poster en flyer rijker.

En dan gaat er gelijk een achter de ramen in de galerie (Lokaal 54) die toch wel als middelpunt van de Mathildedag aangemerkt mag worden, De eerste poster hangt nu in de stad en dat was eigenlijk wel een prachtig moment. Van een wild idee is nu het eerste resultaat zichtbaar geworden. Nu de rest nog.

Trots koken we even terug op alles wat er zich de afgelopen tijd heeft afgespeeld en hoe ver we nu gekomen zijn met de wens om Mathilde’s 80-ste verjaardag te gaan vieren in haar geboortestad. De flyer wordt eveneens al uitgedeeld en spoedig zal de beeltenis van Mathilde, van de hand van niemand minder dan Max Koot, overal te zien zijn.

Presentatie van de art-print

Vandaag staat het in de krant (PZC). Tijdens de opening van de voorjaarstentoonstelling bij galerie Lokaal 54 heb ik de officiële lancering bekend gemaakt van de crowdfundingsactie voor de Mathildedag. Straks kunnen deelnemers aan die crowdfunding drie unieke items in handen krijgen die nergens te koop zijn. De fles Mathilde-wijn (Mathilde Blanc Sec), de genummerde, gesigneerde  en gestempelde art-print van het middelste schilderij van het Mathilde-drieluik en het, door de schrijfster gesigneerde, boek ‘Mathilde’, van Lisette de Zoete.

V.l.n.r. Wethouder van Cultuur van Terneuzen Frank Deij, ik zelf, de art-print ingelijst aan de muur in de galerie (Lokaal 54) en Anne Mannaerts. Foto: Elaby Berger

Ter gelegenheid van deze presentatie van de crowdfunding actie bood ik de art-print aan aan onze wethouder van Cultuur, Frank Deij. De pers was aanwezig om dit moment vast te leggen en het artikel verscheen, uiteraard, vandaag pas in de krant.

Art-print is binnen

 

Zo rond drie uur was het dan zover. Een vriendelijk gezicht komt mijn atelier binnen gelopen met de mededeling dat hij me gevonden heeft.

De art-prints zijn binnen. Drie dozen van 15 kilo bij elkaar. Heel speciaal drukpapier dat prcies dik genoeg is om er mijn blinddrukstempel in te slaan.

Het is echt een prachtige kwaliteit van druk en papier. Dat kun je wel over laten aan de drukkers van ‘Drukwerkdeal‘, waar ik al eerder geweldig goede ervaringen mee op heb mogen doen. Een beetje reclame maken is hier geheel op z’n plaats. Een aanrader voor iedereen die snel goed drukwerk nodig heeft.

Voor ons is dit weer zo’n mijlpaal in de ontwikkeling van de Mathildedag. De art-prints moeten ons straks gaan helpen bij het ontwikkelen van crowdfunding.

Bij staan er ineens drie forse platte dozen in de keuken (die nog steeds verbouwd wordt) van elk 5 kilo. In totaal hebben we nu 1000 art-prints. Een deel daarvan wordt ook echt als gift voor de crowdfunders genummerd, gesigneerd en voorzien van het blinddrukstempel. Het andere deel, dat niet genummerd, gesigneerd en gestempeld wordt, is straks te koop tijdens de Mathildedag en de tijd die daarna komt met exposities in de stad. Wat de art-print moet gaan kosten moeten we nog uitrekenen. Maar we houden het leuk. Dat kan ik alvast voorspellen. De exclusieve genummerde, gesigneerde en gestempelde art-print is alleen voor de mensen die ons steunen in de crowdfunding. Verschil moet er zijn, vinden we.

En dan breekt het grote moment aan om de eerste doos open te maken. De kwaliteit van het drukwerk is meteen zichtbaar. Ik ben zeer aangenaam verrast en trots.

In het atelier maak ik gelijk een eerste test art-print klaar. Nummer 0/1000. Ik signeer ook en zet daar het blinddrukstempel overheen. Dat gaat echt perfect.

Alles klopt. Ook de kleuren komen zeer goed overeen met het origineel. Al met al ben ik zeer tevreden over het resultaat en nu breekt er een periode van heel hard werken aan. Tussen het schilderen door pak ik telkens een stapeltje art-prints aan om ze te nummeren, te signeren, en te stempelen. Pauzeren gaat nu niet meer met een bakje koffie en een lui moment, maar dan wordt er gewoon doorgewerkt.

 

Ouwetje

Op facebook verscheen deze foto weer eens. Dit stamt nog uit de tijd dat ik actief was in het ateliergebouw aan de Haagdijk te Breda. De oude muziekschool. Daar heb ik nog steeds erg leuke herinneringen aan. Het schilderij, wat ik op de foto aan het maken ben, is getiteld ‘The perfect disaster’, en meet 180 x 270 cm. Als ik dit zo zie krijg ik er weer zin in om weer eens zo’n gigantje te gaan maken.